Onlangs kwam ik via de Gezondheidswijzer in contact met het prachtige boek “Het Energie Herstelplan”, geschreven door Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser, beiden natuurdiëtist.
Het mooie van dit boek vind ik dat het twee grootheden samenvoegt, namelijk de constituties uit de Ayurveda en de ideeën uit de traditionele Chinese geneeskunde. Hiermee is het mogelijk voor iedereen om de juiste geneeskrachtige voeding te kiezen voor zijn/haar persoonlijke conditie en constitutie en daarbij zelf tot een betere vitaliteit te komen.
De leverenergie staat hierbij centraal, zo wordt uitgelegd, als het grootste verwerkingsorgaan van alle voedingsmiddelen, binnen de spijsvertering. De lever wordt bijgestaan door twee partners: de verteringsenergie (spijsvertering) en de reserve-energie (nieren, bijnieren). Veel klachten hebben te maken met het niet goed functioneren of samengaan van een van deze drie componenten.
Vragenlijsten
Door middel van handige vragenlijsten kom je ten eerste te weten wat voor constitutie je hebt: Vata (lucht/ether type), Pitta (vuur type), of Kapha (aarde/water type). Dit geeft al duidelijke voedingsrichtlijnen voor de diverse typen en een indicatie waar dit type allergisch of intolerant voor kan worden. Daarna volgen een aantal klachtenregistratie lijsten waaruit duidelijk kan
worden waarmee jou klachten mogelijk te maken hebben:
- Een slechte verteringsenergie
- Een tekort aan rustgevende reserve energie
- Een tekort aan activerende reserve energie
- Een verstoorde leverenergie
Bij een onbalans van de leverenergie is ook weer een onderverdeling te maken:
- Een uitgeputte lever
- Een gestagneerde lever
- Een verhitte lever
Het acht-stappen-energie plan
Het acht-stappen-energie plan bestaat uit het registreren van klachten, het stoppen van de gif toevoer, intern/extern. Eten volgens de constitutie, het versterken van de verteringsenergie, de
reserve- en de Leverenergie. Het juiste gebruik van vet en het herstel van de lever patronen.
Het neemt je aan de hand mee langs de verschillende patronen van de lever-, verterings- en reserve energie en beschrijft per conditie welke voeding en bereidingswijzen versterken of verzwakken. Hierin leer je jezelf te herkennen en daarmee hoe je beter voor jezelf kunt zorgen.
Leerzaam is het om menuvoorbeelden te lezen, je volgt wat iemand zoal op een dag eet en drinkt en daarna lees je het aangepaste menu om een bepaalde conditie te optimaliseren. In het hoofdstuk recepten, staat heel overzichtelijk voor welk constitutietype, welk lever patroon en welke lever partners de recepten geschikt zijn. Om zelf aan de slag te kunnen in de keuken, is de thermische werking van voeding in een helder overzicht geplaatst, zodat je precies ziet wat heilzaam voor je is en wat je beter kunt vermijden.
En zo is het mogelijk om de juiste voeding in te zetten om uitputting te voeden, hitte te blussen, stagnatie op te heffen en daarbij tot een groter welzijn te komen. Uiteindelijk kun je ervaren dat koken volgens deze principes je meer in contact brengt met het goed verzorgen van de onuitputtelijke energiebron die je eigenlijk van nature bent.
Geef een antwoord